To je tak, když od Drapku přijedou z dárcovství krve a potřebují podpořit organismus poctivejma řepákovejme mufinama. Todle dobrotu doporučujeme všem. Recept. Ingredience
NA MUFFINY:
250 g...
Více »
To je tak, když od Drapku přijedou z dárcovství krve a potřebují podpořit organismus poctivejma řepákovejme mufinama. Todle dobrotu doporučujeme všem. Recept. Ingredience
NA MUFFINY:
250 g mouky (použili jsme pohankovou)
180 g třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva
0,5 lžičky sody bikarbony
0,5 lžičky soli
30 g kakaa
60 ml rostlinného oleje (použili jsme rozpustený Kokosový)
350 g upečené a oloupané červené řepy
3 šťastná vejce
130 ml kefíru (jogurtu)
120 g změklého másla
chia semínka podle chuti
POLEVA:
250 g lučiny
110 g změklého másla
100 g moučkového cukru
vanilkové aroma.
Postup - . Předehřejte troubu na 180 °C a formu na 12 muffinů si vymažte nebo vyložte papírovými formičkami.
2. Upečenou řepu spolu s olejem rozmixujte v robotu na hladké pyré. Přidejte kefír, máslo, vejce, vanilku a ještě krátce mixujte, dokud se směs dobře nepropojí.
3. V další větší míse smíchejte a dobře promíchejte všechny suché ingredience ( mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, kakao, sůl , chia semínka).
4. Obě směsi krátce smíchejte dohromady a vzniklé těsto rozdělte do 12ti formiček.
5. Pečte 15 až 20 minut. Snažím se vždy vystihnout moment, aby těsto nebylo syrové, ale stále velmi vlhké a lehce lepivé. Muffiny po upečení a prvotním zchladnutí nechte vystydnou na roštu.
6. Mezitím si připravte polevu. Mixujte pár minut sýr s máslem aby byl krém hladký, pak přidejte cukr a mixujte ještě dalších pár minut, aby se cukr dobře rozpustil a krém byl nadýchaný.
Můžete rovnou muffiny zdobit pomocí sáčku (i jen tak ledabyle lžičkou) nebo polevu ještě nechat vychladit v lednici. Původní recept je z https://kitchenette.cz/clanek/106-red-velvet-muffiny a trochu poupravený. Dobrou chuť.
26.02.2018 v 09:49
Dort zdobený citrusy.
Těsto: 7 vajec,
270 g cukru krystal,
200 g polohrubé mouky,
30 g kakaa.
Krém: 1 litr mléka,
2 vanilkové pudinky,
6 lžic polohrubé mouky,
6 lžic cukru krupice,
1,5 kostky másla,
šťáva a kůra z jednoho... Více »
Dort zdobený citrusy.
Těsto: 7 vajec,
270 g cukru krystal,
200 g polohrubé mouky,
30 g kakaa.
Krém: 1 litr mléka,
2 vanilkové pudinky,
6 lžic polohrubé mouky,
6 lžic cukru krupice,
1,5 kostky másla,
šťáva a kůra z jednoho většího pomeranče.
Na ozdobu pomeranč, mandarinky, citrón, čokoláda.
Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, poté do pěny lehce vmícháme mouku s kakaem. Nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme při 180°C 35 - 40 min. Během pečení a chladnutí si připravíme krém. Z mléka, cukru a pudinkového prášku a mouky uvaříme hustý pudink. Necháme ho za občasného zamíchání vychladnout. Pak ho rozšleháme elektrickým šlehačem s pomerančovou kůrou a šťávou; postupně do krému zašleháváme změklé máslo. Vychladlý korpus 2x podélně prokrojíme a naplníme pomerančovým krémem. Boky i horní část dortu potřeme krémem a dáme do lednice ztuhnout. Mezitím si rozehřejeme čokoládu a připravíme ovoce na ozdobu. Rozehřátou čokoládou poléváme okraje dortu pomocí lžičky. Dort zdobíme dle fantazie kousky, plátky či celými mandarinkami, pomeranči, citróny. Pro pestrost můžeme přidat lístky rozmarýnu.
Dortem můžeme zpestřit každou oslavu nebo i nedělní odpolední siestu s dobrou kávou.